Startpunt

In het ziekenhuis
Een arts of verpleegkundige ervaart zelf, dat een werkwijze kan verbeteren en neemt het initiatief om dit met Pontes te bespreken. Zo begint de ontwikkeling van een nieuw medisch product bij een klinische behoefte en een idee. Criteria die we hanteren zijn o.a.

  • Is het idee uniek, gaat het om een nieuw medisch product?
  • Is een duidelijke verbetering in de diagnose of behandeling te verwachten?
  • Is het voor technologische en commerciële partners interessant?

De zorgprofessional neemt vervolgens actief deel aan de ontwikkeling bij Pontes, om de innovatie te realiseren. Het nieuwe product wordt met gebruikersonderzoek en klinische tests, geëvalueerd in de kliniek.
Pontes selecteert hierbij marktpartijen, die de ontwikkeling kunnen opschalen en tot een succes maken.

In de markt
Het kan ook andersom: Bedrijven die nieuwe medische systemen ontwikkelen, hebben al in een vroeg stadium baat bij sparring partners in de praktijk. Pontes selecteert per project een klinisch team en regisseert, vanzelfsprekend ook contractueel, de samenwerking met het bedrijf in ontwikkeling en validatie.

Samen ondernemen is het motto, zo trekt Pontes met partners op. We investeren mee en dragen risico, spreken de taal van zorgprofessionals, maar ook die van de techniek en de markt. Investeringen van Pontes in diverse projecten, werden de afgelopen jaren ver-negen-voudigd met subsidies, gewonnen innovatieprijzen en investeringen van derden.

Innovatie en implementatie

Pontes innovatiemanagers hebben een unieke positie, midden in het academisch ziekenhuis, als directe collega’s van de zorgprofessionals. Zij kunnen snel schakelen met research en met de kliniek, iets wat voor veel bedrijven buiten het ziekenhuis een wensdroom is.

Om prototypes te testen, moeten deze aan veel eisen voldoen terwijl er nog geen CE is. Hiervoor geldt een interne keuring in het ziekenhuis, met een dossier dat meteen een voorbereiding voor latere CE certificering vormt.

Naast gebruikers worden diverse andere stakeholders nauw betrokken in het ontwikkeltraject. Dit helpt, om focus in het proces en draagvlak in de markt te creëren.

Een succesvolle productontwikkeling, die de zorg echt beter maakt, valt of staat bij de juiste partners. Een briljant idee is alleen wat waard, als er een aantrekkelijk en verkoopbaar product tot stand komt, dat door een krachtige marktpartij via de juiste kanalen op de markt wordt gebracht.

Pontes netwerk

De Pontes innovatiemanagers vormen een samenwerkingsverband, waarin we deze aanpak toepassen en verder ontwikkelen, momenteel in het UMC Utrecht, VUmc en AMC. Wij staan open voor andere ziekenhuizen om mee te doen.

Pontes heeft een uitstekend netwerk van ontwikkel- en marktpartijen, die de juiste expertise in elke projectfase kunnen inbrengen.

Dit geldt ook voor relaties met medische en technische universiteiten, wat de toegang tot onderwijsprojecten, onderzoek en subsidies versoepelt.

Samenwerkingspartners