10e Pontes Medical Expertmeeting:
Van clinical need naar impact in de zorg

The 25th of June 2019 Pontes Medical celebrated its 10 year anniversary during the 10th Pontes Medical Expertmeeting, this time co-organized by Mikrocentrum and THINC.

It turned out a well-attended event with just under 200 professionals: healthcare workers, engineers, entrepreneurs and policymakers; all parties were represented. Despite, or thanks too, the extreme heat outside, participants intensely discussed medical device development for the healthcare of tomorrow.

Below a series of photos and a concise summary of the afternoon in Dutch.


Presentaties

In een goed gevuld plenair programma werd innovatie vanuit meerdere hoeken belicht, begeleid door dagvoorzitter Mat Josquin van het Mikrocentrum.


Anouk Vermeer, lid RvB UMC Utrecht, verwelkomde het publiek en benadrukte de noodzaak van medische innovatie om de serieuze uitdagingen in de zorg aan te pakken. Zij moedigde aan om samenwerking in nieuwe ontwikkelingen, tussen bedrijven en instellingen, vroegtijdig te starten.


Luuk Evers, Innovatiemanager Pontes Medical, beschreef in een levendige presentatie wat Pontes in de afgelopen 10 jaar heeft bereikt en geleerd, over succesvol innoveren in de zorg.


Bartjan Rietdijk, R&D manager van PAL-V, vertelde over de ontwikkeling van hun vliegende auto en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken in de afgelopen 2 decennia. Hij trok rake parallellen met medische product innovatie, wat bij professionals in het publiek tot nieuwe inzichten leidde.

Mega-challenge met klinische pitches

3 zorgprofessionals met een innovatieve mindset presenteerden ieder een klinisch probleem, waarna alle aanwezigen aan het werk gingen om oplossingen te bedenken en bediscussiëren. Dit heeft honderden ideeën opgeleverd, die potentieel kunnen leiden tot een oplossing van de vraagstukken.


Promovendus en huisarts in opleiding Bernard Leenstra


Gynaecoloog Bas Veersema


Hoogleraar verplegingswetenschappen Lisette Schoonhoven

6 ronde tafel sessies over cruciale stappen voor Medtech innovatie

Experts op het gebied van productontwikkeling, HTA’s, regelgeving, innovatie en succesvolle vermarkting gingen met elkaar in gesprek in ronde tafelsessies. Resultaten uit de levendige discussies werden daarna samengevat voor het publiek.


De ronde tafel “Go to market” met gastheer Herman van den Berg van UtrechtInc


De ronde tafel “Feasibility in theory & practice” met gastvrouw Annette Beetsma van THINC


Michelle Meeks, Pontes-innovatiemanager van het Amsterdam UMC, vat de ronde tafel “Feasibility” samen.

Pontes producten in de praktijk

Aandacht voor de arts-, patiënt en ondernemersverhalen was er bij het onderdeel “Pontes producten in de praktijk”. Karianne Lindenhovius CEO Arthrosave vertelde over het klinische belang van de KneeReviver, waar na jaren van intensief onderzoek nu wachtlijsten dreigen te ontstaan voor dit aantrekkelijkere alternatief bij knieproblemen. Asmund Tielens gaf een sterk voorbeeld van het belang van de Nightwatch voor epilepsiepatiënten en hun familie.


Karianne Lindenhovius, CEO Arthrosave


Asmund Tielens, CTO Livassured

Ecosysteem-borrel

Tijdens de pauzes en afsluitende borrel hadden de bezoekers de gelegenheid om de exposanten te ontmoeten, Pontes alumni te spreken en bruggen te bouwen voor potentiele toekomstige samenwerkingen.

Start-up plein

10 van de 17 startups (en spin-offs) die zijn ontstaan uit Pontes projecten vierden dit 2e lustrum mee. Op het start-up plein presenteerden zij hun innovaties en wisselden ervaringen uit over MedTech innovatie en implementatie.


De aanwezige club van Pontes Medical alumni bij elkaar: Dovideq, Innofuse, Novioscan, Arthrosave, Prolira, UFIXR, Mofixx, Evalan, Protocolbuster, Livassured.


Mofixx


UFIXR


ArthroSave


NightWatch

Exposanten

Tijdens plenaire bedrijfspitches en bij de info-markt op het centrale plein hadden de exposanten 4C Creative Cad Cam Consultants, 4RealSim, Diamond Kimberlit, Evers + Manders consult, GBO innovation makers, Lencon Engineering, PEZY Group & Unitron de mogelijkheid hun producten en diensten te etaleren.

Bedankt!

Wij kijken terug op een inspirerende 10e Expertmeeting. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Pontes Medical? Meld u dan via één van ons aan voor de nieuwsbrief.