Nightwatch – LivAssured

Een berucht voorbeeld van een ziekte met onverwachte aanvallen is epilepsie. Patiënten krijgen vaak ’s nachts een aanval, wat tot een gevaarlijke situatie kan leiden. Ouders van jonge patiënten slapen hierdoor vaak in dezelfde kamer en zelfs in hetzelfde bed als het kind.

Product video

Jaarlijks hebben zo’n 100.000 Nederlanders te maken met epilepsie. Circa 30 procent van de aanvallen is zwaar genoeg om medische aandacht te vereisen. De meeste van deze aanvallen doen zich ’s nachts voor en worden vaak niet opgemerkt, waardoor medische complicaties ontstaan. Vooral ouders ervaren hierdoor nachtelijke stress.

Onderzoek onder de ouders van de patiënten van epilepsiekliniek Kempenhaeghe laat zien dat 60 procent van de ouders actief op zoek is naar een oplossing. Verder hebben zorgprofessionals baat bij een adequaat detectiesysteem om zo de zorgkwaliteit te verbeteren en de zorgtaak te verlichten.

Algoritme berekent kans epilepsieaanval

LivAssured, opgericht in 2013 heeft in dit kader samen met onder meer instellingen Kempenhaeghe, Sein, UMC Utrecht en het Epilepsiefonds de NightWatch. Het detectiesysteem bestaat uit een armband die de patiënt ’s nachts om zijn bovenarm draagt. Het gebruikt een unieke combinatie van hartslag- en bewegingsanalyse, waarbij het apparaat volgens de ontwikkelaars met een hoge mate van nauwkeurigheid bewegingspatronen en veranderingen in hartslag herkent. Een algoritme beoordeeld of deze signalen duiden op een epilepsieaanval en stuurt in dat geval een alarm naar de zorgprofessional of ouder. Dit kan voorkomen dat een epilepsieaanval leidt tot meer schade, ziekenhuisopname of zelfs overlijden.

Volgens een langdurige studie bij epilepsie-instituten Sein en Kempenhaeghe detecteert de NightWatch bij 9 van de 10 klinisch urgente aanvallen en alarmeert hulpverleners op tijd alarmeert. de klinieken noemen dat meer dan een enorme verbetering ten opzichte van alternatieve producten die hiervoor op dit moment op de markt zijn. De resultaten van de studie worden binnenkort gepubliceerd. De NightWatch wordt nu door een groeiende groep Nederlandse gezinnen en in zorginstellingen gebruikt.