Vascoscope

A simple and effective ultrasound device to aid dialysis-nurses in obtaining vascular access in patients. The Vascoscope will improve the low uptake of ultrasound aids by dialysis nurses and thereby will reduce the incidence of miscannulations and related complications.

Prikproblemen
Voor mensen bij wie de nieren niet meer functioneren, kan nierdialyse uitkomst bieden. Het bloed wordt door een dialyseapparaat, buiten het lichaam gereinigd, gemiddeld drie keer per week, vier uur lang. Daarvoor krijgt de patiënt via een operatie een zogenaamde kunstmatige ader of shunt. Hier gaan, elke dialysebehandeling opnieuw, twee naalden in. Regelmatig gaat het aanprikken van de shunt niet meteen goed. Dit is pijnlijk voor de patiënt en de shunt kan beschadigen, waardoor infecties en bloedingen ontstaan of opnieuw een operatie nodig is.

Met echo visualisatie gaat het aanprikken beter, maar bestaande apparatuur is niet specifiek ingericht om bij dialyse te gebruiken.

Prettigere procedure voor patiënt en dialyseverpleegkundige.
De UMC Utrecht innovatie Vascoscope is een klein echoapparaat waarmee de shunt bij dialysepatiënten goed zichtbaar wordt. Dit maakt het nauwkeurig aanprikken van dialysenaalden bij nierpatiënten veel gemakkelijker. Het aanleren van aanprikken met de Vascoscope is bijzonder eenvoudig, zodat elke verpleegkundige het bij elke patiënt kan toepassen.

“Het vastzetten van de probe op de arm is voor mij ideaal. Nu heb ik 2 handen vrij om goed te kunnen prikken”, zegt een verpleegkundige van de dialyse-afdeling.

Ook mensen die thuis dialyseren kunnen straks gebruik maken van deze echo-technologie. Altijd in één keer goed aanprikken, maakt de kans op complicaties kleiner. Bovenal is dit een veel prettigere procedure voor zowel patiënt als verpleegkundige.

Een Nierpatiënt aan het woord: “Het goed aanprikken van mijn shunt is voor mij van levensbelang. Dit is mijn 6e shunt en als deze het begeeft moet ik een niertransplantatie ondergaan. De ontwikkeling van de Vascoscope volg ik dan ook met veel belangstelling”. 

Samenwerking

Een aantal partners zijn samengekomen, om dit nieuwe echoapparaat te ontwikkelen dat specifiek ontworpen is voor aanprikken van shunts.

Met het oorspronkelijke idee hebben Jan Zijlstra (radioloog), Peter Blankestijn (nefroloog) en Huibert Tjabbes (CMO van Novioscan) in 2015 de Ureka Mega Challenge gewonnen. Zij blijven intensief bij het project betrokken.

Pontes Medical werkt in de productontwikkeling samen met MTKF en Well design en zal de Vascoscope binnenkort gaan opschalen met een marktpartner.

In de aanvangsfase is, in samenspraak met verpleegkundigen en patiënten, onderzocht aan welke eisen de Vascoscope moet voldoen. Vele varianten en proefmodellen gingen al aan de huidige oplossing vooraf. Recent is met het eerste prototype een gebruikersonderzoek gestart op de dialyseafdeling in het UMC Utrecht. Het Vascoscope team is het dialyseteam en de deelnemende patiënten dankbaar voor hun deelname en de interessante feedback.

De Nierstichting heeft de ontwikkeling van de Vascoscope vanaf het begin ondersteund. 

“Voorheen kon ik thuis dialyseren, wat een hoop tijd en gereis scheelde. Nu kan dat niet meer omdat er een echo-apparaat voor nodig is om mijn huidige shunt aan te prikken. Ik moet dus 3 keer per week naar het ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als ik gewoon weer thuis kan dialyseren met behulp van de Vascoscope”, aldus een nierpatiënt.

Video

Britt en Urvin maken kennis met de Vascoscope op de dialyseafdeling in het UMC Utrecht:

‘Dance Dance Dance’ gemist? Kijk de uitzendingen terug via RTL.